Memorii de calatorie

Partea a 2-a

 

Aventuri in Indonesia - La sarmale inainte

(23 ianuarie 2004)


Pai daaa... ca doar am promis ca va povestesc despre mancare, nu? :)

Hehe, pai deja am mancat pe aici tot ce am visat sau nu vreodata shi vreau sa spun ca in afara de orezul buclucash, nu a fost ceva pe care sa-l mai fi mancat inainte.

Shi cu orezul, e relativa treaba. V-am mai spus eu, in loc de paine, ei au orez. In general il mananca fiert simplu, in combinatzie cu alte chestii, dar exista shi o gramda de alte feluri de a-l prepara - de exemplu orez prajit cu carne de pui shi cu legume natur. Ma termina numai cum aranjeaza toate mancarurile. Ashtia cu revistele lor de bucatarie sunt mici copii. Am zis ca de acum incolo cand mananc ceva, fac poze. Hihi! Or sa creada ashtia ca am luat-o razna cand o sa ma vada ca de fiecare data, inainte de a incepe sa mananc, scot aparatul foto shi-mi pozez farfuria :)) (crazy romanian). Shi asha sunt un pic nedumeritzi ca imi place mancarea lor, ca toata lumea ma intreaba cu condescentza cum ma descurc cu mancarea shi cand le spun ca imi place la nebunie sunt foarte surprinshi, ca cica pana acuma strainii strambau totzi din nas (cel putzin la inceput).

Au 3 tipuri mari de bucatarii: indonesiana, chinezeasca si japoneza. Pana acuma dupa parerea mea, chinezii ii iau de departe pe restul. Dar inca mai deliberez :D

Specific bucatariei indonesiene sunt 2 feluri principale (da' nu va luatzi de mine ca nu shtiu denumirile exact): soto - care e un fel de supa de pui cu o gramada de alte chestii prin ea (bineintzeles ca se manaca cu orez) shi saki (asta sigur nu e asha) care sunt un fel de frigarui mai ales de pui, servite intr-un sos de alune shi o gramada de mirodenii. Pe astea 2 se fac o graaaamada de variatzii. Pana acuma n-am mancat 2 care sa aibe acelashi gust.

Chinezii au bineintzeles faimoshii noodles (taietzei) care la fel, se pregatesc intr-o gramada de feluri. Felul de baza este tot cu pui. Dupa aia, mai au tot felul de fructe/animale de mare prajite, fierte, etc, servite cu tot felul de sosuri shi salate. Spre mirarea mea, la un tip acasa (era chinez totushi) au vrut sa ma serveasca shi cu carne de porc. Ashaa shi sa nu uitam numarul unul din top: crabi, bineintzeles cu un sos neidentificat. Pur shi simplu suuuperbi. De amintit ar mai fi shi caracatitza crocanta pe care am mancat-o la un fast-food shi o mancarica de peshte shi raci, ca la mama acasa (adica la mama lor acasa - adica uimitor de simplu preparata).

Pe japonezi nu i-am testat decat o singura data - am mancat pui cu nu mai shtiu ce shi cu egg-roles :)) Mai putetzi? Hai ca la mancare nu mai shtiu ce sa va spun. Dar trecem la bauturi shi fructe. Sau vretzi mai intai o pauza de masa? :)

Fructele... Ce pot sa spun - exotice. Habar n-am cum le cheama pe o gramada, care mai de care cu gusturi mai interesante sau mai ciudate. Ar fi astea de baza: portocale, mango, avogado, nuci de cocos verzi, pepeni shi cam pe aici mi se termina denumirile. Dar mai sunt o gramada. Shi va datzi seama ca sucurile nu prea au E-uri :) Shi au talentul sa le puna nishte nume ca nu shti ce naiba bei acolo. Am baut de exemplu Cindarella Slush (sau ceva de genu...). Iar ceaiul e super. Lipton? Hahahaha! ce gluma buna. Pai pana shi cel mai amarat ceai de aici nu se compara cu chestia aia. Nu am apucat inca sa gust cafeaua. Curios, dar nu prea se bea. (hehe dar tot am dibuit eu un StarBucks :D )

Paaai cam asta ar fi despre mancare... Trebuie totushi s-o gushti ca sa shti despre ce e vorba. Shi ce-mi place cel mai mult e ca totzi manaca de obicei prin orash. Mda... cu toate ca probabil ca asta e ce intzeleg ei prin distractzie, cu toate ca zic ca se mai duc shi pe la filme din cand in cand. Sunt o gramada de restaurante shi variaza de la luxul nesimitzit, la chestii normale in care te duci frecvent, la fast-foodurile din malluri shi pana la tarabele shi carucioarele de pe strada, dintre care unele in care nici macar gandacii n-ar intra sa comande ceva. Pe toate gusturile shi pt toate buzunarele.

Aaa shi era sa uit: mareee jale. N-am cu cine sa beau, dar shi mai trist, n-am ce bea :( Cred ca pe aici trebuie sa spargi o banca sa obtzii ceva bere. Cu toate ca mi-ar fi shi frica s-o beau in alt loc decat ascuns bine sub pat, cu usha incuiata shi cu lumina stinsa.

Cam asta ar fi. Corespondentul vostru de pe meleaguri straine va ureaza noapte buna, sau buna dimineatza, nu mai shtiu... Eu oricum ma duc sa mananc :)

Pa!
andrei

 


<< Prima parte - Sa ne distram cu Boeing; Jakarta - 'Regina Estului' (20 ianuarie 2004)
Partea a 3-a - Sarac shi cinstit! (2 februarie 2004) >>